De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Er komt steeds meer interne kritiek op de ontransparante verdeling van de 35 miljard euro aan gezondheidsuitgaven, zo staat te lezen in De Standaard.
‘Zorgverstrekkers en ziekenfondsen verdelen vandaag 35 miljard, terwijl de politiek maar vanop de zijlijn wat kan proberen bij te sturen. De sociale partners hebben onnoemelijk veel macht, maar het overleg blokkeert. Er is geen visie.’
“Het was een opvallende cri du coeur: de afscheidsspeech die Roel Van Giel, de ex-voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, recent voor eigen publiek uitsprak. Hij haalde daarin hard uit naar het Belgische overlegmodel dat jaarlijks beslist over een gezondheidsbudget van 35 miljard euro. Van Giel maakte zelf jarenlang deel uit van dat overleg.
Zijn noodkreet valt niet los te zien van de syndicale verkiezingen bij de artsenvakbonden, maar Van Giel boorde wel een gevoelig thema aan. Een brede belronde van De Standaard toont dat hij lang niet de enige is met frustraties rond het vastgeroeste, maar nog steeds bijzonder machtige gezondheidsoverleg.
Van Giel dat het overlegmodel dringend in eigen boezem moet kijken. Dr. Van Giel wil het overlegmodel niet op de schop, maar hij verwijst wel naar de ‘onwil of onkunde’ van de sociale partners om noodzakelijke hervormingen door te voeren. “Kijk bijvoorbeeld naar de vele patiëntenstops bij de huisartsen. Dat was perfect te voorspellen door de vergrijzing. Maar ondanks heel veel macht en heel veel geld zijn de fundamentele hervormingen van het ziekenhuislandschap er nooit van gekomen”, aldus dr. Van Giel in De Standaard.
Meer lezen