De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Al eeuwen wordt muziek gebruikt om pijn te verlichten. Hoe verklaar je dat? Een recente studie leert dat het tempo van de muziek bepalend is voor de pijnstillende werking ervan.
De vorsers hebben ontdekt dat muziek de pijn meer verlichtte als ze werd gespeeld conform het natuurlijke ritme van de luisteraar. Iedereen heeft zijn eigen cadans, spontane productiesnelheid genoemd, en die hangt mogelijk samen met onze circadiaanse ritmes. Het zou kunnen dat neuronale oscillaties die ons voorkeurstempo sturen met een bepaalde snelheid, gemakkelijker worden meegetrokken als het tempo dichter aansluit bij ons eigen natuurlijke tempo, waardoor ze worden weggetrokken van de neurale frequenties die samenhangen met pijn.
Om die hypothese te toetsen, hebben de vorsers 60 proefpersonen onderworpen aan pijnprikkels terwijl ze luisterden naar melodieën met hun eigen natuurlijke tempo of een licht gewijzigd (trager of sneller) tempo. Alle muziek verminderde de pijnperceptie, maar het effect was maximaal als het tempo overeenstemde met het natuurlijke tempo van de proefpersonen.
Hopelijk kan dat ons op het spoor zetten van concrete toepassingen bij patiënten met chronische of postoperatieve pijn. Door het tempo van de muziek aan te passen aan het natuurlijke tempo van de patiënt, zou je de pijnstillende werking ervan kunnen verhogen. De vorsers gaan dat nu verder uitspitten met analyse van de hersenactiviteit van de proefpersonen en bij patiënten met persisterende pijn.
Muziek biedt dus niet alleen verstrooiing, maar zou een therapeutische waarde kunnen hebben als ze maar met de juiste snelheid wordt gespeeld.
Hier klikken om er meer over te vernemen.