De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vrouwen zijn vatbaarder voor chronische pijn en de daarmee samenhangende ziektes, maar pijnstillers, zowel receptplichtige pijnstillers als pijnstillers die zonder voorschrift te verkrijgen zijn, blijken minder effectief te zijn bij vrouwen dan bij mannen. Dat is grotendeels te verklaren door het feit dat vrouwen tot in de jaren negentig werden geweerd uit klinische studies, waardoor de behandelingen eigenlijk niet aansluiten bij de fysiologie van vrouwen.
Meerdere factoren dragen daartoe bij. Geslachtshormonen en met name oestrogenen hebben invloed op de absorptie, het metabolisme en de werkzaamheid van geneesmiddelen. Het immuunsysteem is actiever bij vrouwen en wekt bij vrouwen een sterkere ontstekingsreactie op. Vrouwen hebben dan ook vaak hogere doseringen van ontstekingsremmers nodig om eenzelfde effect te verkrijgen. Studies hebben ook uitgewezen dat vrouwen minder opioïdereceptoren hebben, wat invloed zou kunnen hebben op hun respons op krachtige pijnstillers.
Gezien die biologische verschillen vertonen vrouwen meer bijwerkingen, metaboliseren ze geneesmiddelen trager en lopen ze een hoger risico op complicaties. Het gevolg daarvan is dat de behandeling vaker wordt onderbroken en dat de pijnbehandeling moeilijker is bij vrouwen. Een niet-behandelde pijn kan verergeren en chronisch worden, wat negatieve invloed heeft op de levenskwaliteit en het risico op depressie en opioïdeverslaving verhoogt.
Om daar iets aan te doen, zoeken vorsers naar specifieke biomarkers, op grond waarvan ze de behandeling bij vrouwen zouden kunnen aanpassen. Maar het blijft dus sowieso belangrijk bij de behandeling rekening te houden met verschillen tussen mannen en vrouwen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.