De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een grote prospectieve studie uitgevoerd in het kader van het EPIC-cohortonderzoek verlaagt een voeding met veel fruit, groenten, peulgewassen en aardappelen het risico op ontwikkeling van de ziekte van Crohn significant.
De incidentie van de ziekte van Crohn was 56% lager bij de deelnemers die veel fruit, groenten, peulgewassen en aardappelen aten (hoogste kwartiel), dan bij de deelnemers in het laagste kwartiel. Omgekeerd correleerde een hoge consumptie van aardappelen en andere knolgewassen met een hogere incidentie van colitis ulcerosa zonder enig effect op de incidentie van ziekte van Crohn.
De auteurs schrijven dat toe aan het feit dat bepaalde voedingsmiddelen zoals uien, bananen en appels veel prebiotische oplosbare vezels (inuline, pectine) bevatten. De intestinale microbiota metaboliseren die tot korteketenvetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en de integriteit van het colonslijmvlies beschermen. Omgekeerd zouden de glycoalkaloïden in de schil van aardappelen, die ook vaak in weinig gezonde plantaardige voedingsmiddelen (geraffineerde, gesuikerde producten) zitten, de ontstekingsverschijnselen in de darmen kunnen verhogen.
De vorsers hebben meer dan 340 000 Europese volwassenen gedurende gemiddeld 13 jaar gevolgd. Hun studie treedt de hypothese bij dat een weinig bewerkte plantaardige voeding waardevol zou kunnen zijn bij de preventie van de ziekte van Crohn, met name bij risicopersonen zoals kinderen of eerstegraads verwanten van patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening.
Of het al dan niet gaat om een oorzakelijk verband, moet nog worden uitgepluisd. De bevindingen stroken echter met de huidige richtlijnen voor de voeding. Verder gericht onderzoek is wenselijk.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.