De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De incidentie van cognitieve stoornissen en met name van de ziekte van Alzheimer neemt wereldwijd schrikbarend toe, en eigenlijk bestaat er geen goede behandeling voor.
Tegen die achtergrond gaat er weer meer belangstelling uit naar medicinale planten die worden gebruikt in de traditionele geneeskunde in het zuiden van Azië. Volgens een wetenschappelijk overzichtsartikel hebben die een therapeutisch potentieel, zowel op cultureel als op farmacologisch vlak.
In oude Indische teksten hebben de vorsers dertien planten teruggevonden die in de klassieke geneeskunde werden gebruikt om het geheugen te verbeteren, waaronder ashwagandha (Withania somnifera), gember (Zingiber officinale), kalmoes (Acorus calamus) en salie (Salvia officinalis). Ze hebben dan de eventuele werkzaamheid ervan getoetst aan de huidige wetenschappelijke literatuur.
Die planten werken via meerdere mechanismen: remming van enzymen die acetylcholine afbreken (zoals de cholinesteraseremmers, die worden gebruikt bij de behandeling van alzheimer), beïnvloeding van de NMDA-receptoren, die meespelen bij de plasticiteit van de hersenen, antioxidatieve eigenschappen, ontstekingsremmende effecten en synergetische effecten op meerdere targets. Van drie ervan is in klinische studies bij de mens al aangetoond dat ze heilzame effecten hebben en geen duidelijke bijwerkingen veroorzaken.
Uit het overzichtsartikel blijkt echter dat verder onderzoek noodzakelijk is met o.a. onderzoeken op het terrein, grondige chemische analyses en grotere klinische studies.
Hier klikken om er meer over te vernemen.