De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In een grote Deense studie is een correlatie vastgesteld tussen de consumptie van pro-inflammatoire voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap en een hoger risico op type 1-diabetes bij het kind. De vorsers hebben de gegevens over de voeding doorgenomen van bijna 68 000 zwangere vrouwen van de Danish National Birth Cohort, die een vragenlijst over de voeding hadden ingevuld rond de 25e zwangerschapsweek. Uitgaande van die gegevens hebben ze een EDII-score (empirical dietary inflammatory index) berekend.
Een stijging van die score met één eenheid, wat overeenstemt met passage van het onderste tertiel naar het bovenste tertiel wat consumptie van inflammatoire voedingsmiddelen betreft, correleerde met een 16% hoger risico op type 1-diabetes bij het kind. Tijdens een follow-up van gemiddeld 17 jaar zijn 281 gevallen van type 1-diabetes geregistreerd. Op het ogenblik van de diagnose waren de kinderen gemiddeld 10 jaar oud.
Voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met een chronische laaggradige ontsteking, zijn rood en bewerkt vlees, gefrituurde eetwaren, gesuikerde dranken, geraffineerde producten, margarines en gezouten snacks. Omgekeerd heeft een voeding met veel groeten, fruit, vette vis, volkorenproducten, look, uien, thee en koffie een lage EDII-score. Zo’n voeding houdt dus minder risico op ontsteking in.
Elke toename van de consumptie van 10 g gluten tijdens de zwangerschap correleerde met een verdere stijging van het risico op type 1-diabetes bij het kind met 36%.
Een observatieonderzoek kan nooit een oorzakelijk verband bewijzen. De studie laat echter toch uitschijnen dat de prenatale periode en vooral dan het tweede trimester een kritieke periode is, waarin de voeding van de moeder langdurige invloed kan hebben op de metabole gezondheid van het kind.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.