De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“We zeuren wel eens over de vaccins, maar wereldwijd hebben ze honderdduizenden levens gered. Zijn ze daarom perfect? Absoluut niet”.
“We zeuren wel eens over de vaccins, maar wereldwijd hebben ze honderdduizenden levens gered. Zijn ze daarom perfect? Absoluut niet”, zo zegt de professor Peter Piot in De Standaard.
“Hopen op het beste, en je tegelijk voorbereiden op het ergste: dat is mijn devies. Dat betekent dus maatregelen nemen vóór een probleem zijn hoogtepunt bereikt, ook al ligt dat politiek gezien moeilijk. En voor de bevolking is het uiteraard ook lastig om strengere regels na te leven, wanneer de dreiging nog niet zichtbaar is.”
“Vergeet niet waar we vandaan komen. Een jaar geleden wáren er nog helemaal geen vaccins op de markt. Met Kerstmis mochten we geen vrienden uitnodigen. Toen kwamen er vaccins en bleken ze fantastisch te werken. 80 tot 90 procent bescherming! Het griepvaccin geeft hooguit 60 procent bescherming – in een goed jaar.”
“Natuurlijk waren we euforisch. Dat optimisme was gerechtvaardigd – toen. Alleen doken er virusvarianten op, waartegen de vaccins minder goed blijken te beschermen. En nu is er dus omikron – en God weet wat daar straks nog achteraan komt. Kijk: het virus is veranderd, dat heeft de situatie veranderd, en dat is verwarrend en lastig om uit te leggen. Maar de vaccins zijn niet opeens onwerkzaam geworden. Tegen zware ziekte en tegen overlijden houden ze stand”, aldus de professor in De Standaard.
Heel mooie reactie.
We zouden inderdaad met zijn allen meer moeten luisteren naar wetenschappers zoals professor Piot, die mee aan de basis lag van de ontrafeling van het HIV- en Ebolavirus en dus werkelijk een verschil heeft gemaakt, dan naar zelfverklaarde (pseudo)"wetenschappers" en complotdenkers, die hun baarlijke onzin kwijt geraken op "sociopatische" media en publieke podia , en teveel mensen als een rattenvanger van Hamelen meesleuren in hun parallelle wereld.
Ik acht me gelukkig de echte experten gevolgd te hebben in deze crisis.