De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
"We zouden een verkoudheid overigens geen verkoudheid mogen noemen, het heeft niets met koude te maken", aldus prof. Marc Van Ranst.
“Vanaf 2020 bleek uit steeds meer onderzoek dat de transmissie van virussen in binnenruimten waar veel mensen samen waren een belangrijke rol speelde bij de pandemie”, zo zegt professor Marc Van Ranst van de KU Leuven. “Ik kocht toen een CO2-metertje dat ik overal mee naar toe nam. Het was heel interessant om vast te stellen dat bepaalde ruimtes heel goed geventileerd waren, theaters bijvoorbeeld, terwijl dat in andere ruimten helemaal niet het geval was; parochiezaaltjes, oude bussen, gemeenschappelijke ruimten in woonzorgcentra waar alle ramen potdicht zijn omdat ze bang zijn dat de bewoners ‘een verkoudheid zullen oplopen’. We zouden een verkoudheid overigens geen verkoudheid mogen noemen, het heeft niets met koude te maken. Behalve in extreme omstandigheden. De beste plaats om niet ziek te worden is Antarctica of elke andere plek waar geen mensen zijn.”
“Een CO2-meter is een nuttig instrument en kost niet veel, maar het verandert niets aan de situatie. Het heeft geen zin om meters op te hangen als je niet naar de resultaten kijkt en indien nodig ingrijpt. Het is een ‘poor man’s solution’.”
“In moderne gebouwen is CO2-meting en ventilatie ingebouwd, maar in oudere gebouwen, verbouwingen na het werk van architectenbureaus en koterijen is dat niet het geval en is het vinden van een oplossingen complexer, maar het minste wat je kan doen is mensen informeren.”
Meer lezen in Tempo Medical
https://www.calameo.com/read/001225296aa7c700811e1?authid=aFGh1kJ2dYMq
Ik ben het daar niet mee eens. Koude vermindert ons "innate immune system" door oa verminderde activiteit van de cilia thv onze luchtwegen. Veel meer visussen...kunnen langer aanwezig blijven in de slijmlaag en alzo een besmetting veroorzaken.