De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, maar viroloog prof. Marc Van Ranst ziet het niet somber in, integendeel.
Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, maar viroloog prof. Marc Van Ranst ziet het niet somber in, integendeel. Bij HLN zegt hij dat deze epidemie de richting uitgaat van iets “wat in de buurt komt van griep".
Sowieso moeten we ons niet blindstaren op het aantal besmettingen, klinkt het. “We moeten meer kijken naar wat er in de ziekenhuizen gebeurt. Daar zien we dat het aantal nieuwe opnames heel duidelijk oploopt, maar dat er ook veel patiënten zijn die mét Covid-19 en niet dóór Covid-19 opgenomen worden. Op intensieve zorg liggen nog patiënten met de deltavariant, maar nieuwe opnames zijn er relatief weinig.”
“De sterfte daalt ook: nu overlijden achttien mensen per dag, een paar weken geleden was dat nog veertig per dag”, aldus Van Ranst. “De ziekte blijkt dus minder ernstig te zijn en dus moeten we ons daar mentaal op beginnen in te stellen. Dit is iets wat we kennen. Dit komt meer in de buurt van wat een griep kan geven en wat we ieder jaar zullen zien. Hét probleem is het aantal besmettingen dat leidt tot absenteïsme op het werk. Dat is een groter probleem in heel wat sectoren, dan het mogelijke probleem op intensieve zorg.”
Hij benadrukt ook dat griep nog altijd “ernstig genoeg” is.
Het standpunt van Marc Ranst stelt me meer gerust dan dat van Dr. Vliegje én dan dat van WHO baas die stelt dat boosteren niet de oplossing is zolang in Afrika nieuwe gevaarlijke varianten kunnen opduiken. Maar het WHO scenario wordt ook niet ontkracht door Marc Van Ranst.