De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een groep heeft recentelijk in het tijdschrift Nature Medicine een artikel gepubliceerd waarin ze het geval beschrijven van een hiv-geïnfecteerde patiënt uit Genève die in remissie was gegaan na beenmergtransplantatie voor de behandeling van bloedkanker.
Wereldwijd zouden er zeven mensen zijn die waarschijnlijk zijn genezen van een hiv-infectie na beenmergtransplantatie voor behandeling van een bloedkanker. Het bijzondere aan de patiënt van Genève is dat het beenmerg afkomstig was van een donor die geen drager was van de CCR5 delta 32-mutatie. De andere patiënten hadden een transplantaat gekregen van een donor die minstens één kopie had van die zeldzame genetische mutatie die de CD4-cellen resistent maakt tegen het hiv. Desondanks is de viruslast bijna drie jaar na stopzetting van de antiretrovirale behandeling nog altijd onmeetbaar laag.
Daling van de viruslast
De onderzoeksteams hebben vastgesteld dat het virale reservoir na de transplantatie progressief is verminderd. Voor de transplantatie hebben ze gemakkelijk cellen met het virus kunnen detecteren die zich konden vermenigvuldigen. Bij de laatste analyses hebben ze dergelijke cellen niet meer teruggevonden.
Het artikel beschrijft de resultaten en de werkhypothesen van de Université de Genève, de HUG en het Institut Pasteur om een verklaring te vinden voor de remissie bij deze uitzonderlijke patiënt. Misschien kunnen cellen van het immuunsysteem die het hiv effectief bestrijden, verhinderen dat het virus weer de kop opsteekt, ook al zijn er nog enkele geïnfecteerde cellen in het lichaam. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de immunomodulerende behandeling die de patiënt krijgt sinds de transplantatie, heractivering van het virus tegengaat. Die hypothesen openen belangrijke sporen in de zoektocht naar een behandeling om een remissie te bewerkstelligen en de hiv-infectie zelfs te genezen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.