De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Ter wereld komen met schisis hoeft geen stigma meer te zijn”, poneert doctoraatsstudent in de medische wetenschappen drs. Ana Tache.
“Ter wereld komen met schisis hoeft geen stigma meer te zijn”, poneert doctoraatsstudent in de medische wetenschappen drs. Ana Tache. Zij verdedigt haar proefschrift openbaar op 19 april aan de VUB. De specifieke aanpak van het Schisis en Craniofaciaal Team bij primaire schisis volgt een protocol dat dertig jaar geleden werd opgesteld in het Brugse AZ Sint-Jan en verder werd geïmplementeerd in UZ Brussel. “En die Vlaamse modus operandi geeft wereldwijd zeer bevredigende resultaten”, stelt Drs. Tache.
Binnen de groep van patiënten die allemaal de gestandaardiseerde aanpak van de Vlaamse professor Maurice Mommaerts ondergingen, trof Drs. Tache procentueel een zeer groot slaagpercentage aan. Bij primaire schisispatiënten die volgens deze aanpak werden geopereerd, moet internationaal het minst (slechts in 2,9% van de gevallen) bijkomend worden ingegrepen op spraak. Ook het percentage bovenkaakverplaatsingen wegens onvoldoende groei in het middengezicht, ligt in hun patiëntengroep internationaal het laagst (5,9%). Alleen voor restgaatjes in het gehemelte na de operatie (4,4%), moeten zij één protocol of centrum laten voorgaan.
“De aanpak van professor Mommaerts behoort al dertig jaar tot de beste ter wereld”, zegt Tache. “Bovendien gebruiken vier van de zes schisis-centra in Vlaanderen een soortgelijk protocol, met eveneens gunstige resultaten. Kindjes die prenataal de diagnose primaire schisis krijgen, kunnen we tegenwoordig in ons centrum perfect helpen. We danken onze collega’s gynaecologen en genetici die de toekomstige ouders naar ons centrum doorverwijzen voor prenataal consult. We besteden veel tijd aan het informeren van de ouders over de pathologie, chirurgische ingreep en resultaten. En we zien hierin vaak al een hele geruststelling bij die ouders”, aldus Tache.