De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Op het jaarlijkse congres van de American Academy of Neurology is een klinische studie gepresenteerd die aantoont dat tolebrutinib, een orale brutontyrosinekinaseremmer, die aanvankelijk is ontwikkeld voor de behandeling van lymfoom, een verergering van de handicap bij patiënten met een niet-recidiverende secundair progressieve multipele sclerose zou kunnen afremmen. Voor die vorm van multipele sclerose bestaat er nog geen erkende behandeling. De studie is gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.
In een studie bij 1131 patiënten was het primaire eindpunt een bewezen verergering van de handicap gedurende minstens 6 maanden. Het risico was 31% lager in de tolebrutinibgroep dan in de placebogroep (22,6% vs. 30,7%). Een verbetering van de handicap gedurende minstens zes maanden is waargenomen bij 8,6% van de patiënten van de tolebrutinibgroep tegen 4,5% van de patiënten in de placebogroep. De markers van ontsteking en weefselbeschadiging waren lager in de tolebrutinibgroep.
Er zijn echter ernstige bijwerkingen en met name leveraantasting gerapporteerd. Bij circa 1 op de 200 patiënten zijn de leverenzymen tijdens de eerste drie maanden sterk gestegen. Een nauwgezette follow-up van de levertests is dus absoluut nodig.
In twee parallelle studies bij patiënten met een relapsing MS had de geannualiseerde relapsfrequentie niet lager met tolebrutinib dan met teriflunomide.
Persmededeling.