De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Geneeskundestudenten gedragen zich geregeld onprofessioneel en docenten reageren daar nog te weinig op”.
Geneeskundestudenten gedragen zich geregeld onprofessioneel en docenten reageren daar nog te weinig op. Zorgwekkend, vindt Marianne Mak-van der Vossen, die promoveerde op haar onderzoek naar onprofessioneel gedrag van geneeskundestudenten “Sommige studenten zouden geen arts moeten kunnen worden”
Mak is een voormalig huisarts, die in 2003 volledig overstapte naar het onderwijs aan geneeskundestudenten. Ze is sinds 2010 coördinator professioneel gedrag aan het Amsterdam UMC, locatie VUmc en zij voert veel gesprekken met studenten die naar haar worden verwezen nadat ze zich onprofessioneel hebben gedragen. Gaandeweg ontdekte ze dat er nog veel onduidelijk was over wát eigenlijk precies wordt verstaan onder onprofessioneel gedrag van geneeskundestudenten en hoe dit kan worden aangepakt. Haar belangstelling voor dit onderwerp betekende in 2013 de start van een promotietraject.
Het onderzoek van Mak-van der Vossen bestond onder meer uit een uitgebreid literatuuronderzoek naar welke gedragingen van geneeskundestudenten wereldwijd als onprofessioneel worden gezien. De promovenda en haar onderzoekers kwamen tot een lijst van 205 manieren waarop geneeskundestudenten zich onprofessioneel kunnen gedragen. Deze vallen onder vier hoofdthema’s die te maken hebben met inzet (zoals te laat komen, niet aan afspraken houden), integriteit (zoals examenfraude, valse handtekeningen zetten voor aanwezigheid practica), interactie (zoals verkeerde bejegening docenten en medestudenten, geen empathische houding) en introspectie (zoals geen inzicht in eigen functioneren, niets doen met feedback). Hiernaast analyseerde Mak beoordelingsformulieren van geneeskundestudenten van het Amsterdam UMC, locatie VUmc waarin een onvoldoende werd gegeven voor professioneel gedrag. Ook werden geneeskundestudenten, experts, simulatiepatiënten uit Nederland of Amerika ondervraagd en ontwierp zij een praktische richtlijn voor docenten en opleiders voor de aanpak van onprofessioneel gedrag.
Meer lezen
tot hoever gaan we de reglementering doorzetten ??? Totdat er niemand geen geneeskunde meer doet en iedereen is weggepest. Je kan gemakkelijk als prof. walsheid eruit halen als je persoonlijk les geeft en een "appel nominal" uitvoert. Als iedereen ten gronde en op een persoonlijke manier - en dus niet digitaal - tewerk gaat is fraude veel moeilijker. Persoonlijk spreek ik uit ervaring als gasthoogleraar en waren de studenten hier eerder bij gebaat dan gestraft. Ook voor de examens stelde ik dat ze het moment zelf mochten bepalen wanneer ze dit bij mij aflegden wat leidde tot een veel betere kennis van de materie en veel meer rust. Desocialiseer de maatschappij niet en digitaliseer niet zo erh dat we alleen nog maar kunnen functioneren in een flow-diagram.