De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een studie, die recentelijk is verschenen in Cell Metabolism, beschrijft een mechanisme dat zou kunnen verklaren waarom de consumptie van suikerhoudende dranken het risico op diabetes verhoogt. Bij analyse van een cohorte van meer dan 16 000 latino’s in de Verenigde Staten hebben de vorsers afwijkingen van de intestinale microbiota en het metabole profiel vastgesteld bij mensen die veel gesuikerde dranken dronken.
Regelmatige consumptie van suikerhoudende dranken, in deze studie gedefinieerd als minstens twee glazen per dag, correleerde met veranderingen van de hoeveelheden van negen bacteriële species. Sommige species die korteketenvetzuren produceren, spelen een belangrijke rol in het glucosemetabolisme. In het bloed hebben de vorsers 56 met het microbioom samenhangende metabolieten gevonden die correleerden met ongunstige metabole parameters zoals een verhoogd glucosegehalte, een verhoogde insulinespiegel, een hogere BMI en een lagere HDL-cholesterolconcentratie.
Die metabole markers correleerden met een hoger risico op diabetes over een periode van tien jaar. Volgens die studie zijn de schadelijke effecten van gesuikerde dranken op de metabole gezondheid minstens ten dele toe te schrijven aan een effect op de intestinale microbiota.
Hier klikken om er meer over te vernemen.