De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Patiënten moeten soms tot twee jaar wachten voor ze zich bij een huisartsenpraktijk kunnen aansluiten, zo blijkt uit een bevraging van De Standaard.
Het huisartsentekort weegt bij veel huisartsen zwaar door. Twee artsen uit Kruibeke en Turnhout, regio’s met een groot probleem, getuigen in De Standaard.
Wim Schippers ging zo’n elf jaar geleden aan de slag in een Turnhoutse groepspraktijk die groeide van een koppel naar vijf vaste huisartsen en twee artsen in opleiding.
De praktijk voerde in 2020 een patiëntenstop in. “100 procent van de praktijken in Turnhout en Oud-Turnhout heeft dat. In de Noorderkempen is dat 70 procent. Veel buurgemeenten weigeren Turnhoutse patiënten die elders proberen. Sommigen hebben een absolute stop of laten eventueel nog familieleden toe. Bij ons zijn nieuwkomers in de buurt nog welkom, al wordt ook die straal steeds kleiner. En we moeten eerlijk zijn, als de situatie niet verandert, dan gaat ook dat niet blijven duren. Soms valt een collega langdurig uit. Dan heb je er plots een paar honderd patiënten bij. Dat is voor de patiënt uiteraard niet aangenaam. Mensen bellen soms in paniek dat ze geen arts vinden. Ze raken telefonisch niet makkelijk binnen. Ze merken dat ze minder vlot bij de arts terechtkunnen. We proberen de urgentie in te schatten, maar soms kan het pas op het einde van de week.”
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220707_97677774
De overheid bedriegt via een passief goedgekeurde conventie de gezondheidszorg, geeft maximale subsidies aan minimale werkzaamheid en demoniseert prestatiegeneeskunde. De overheid is de grote schuldige van de steeds toenemende wachttijden in de gezondheidszorg waarbij de gezondheidszorg zelf ernstig in het gedrang komt. De New Deal van de minister gaat die neerwaartse spiraal nog versnellen door verpleegkundigen van ziekenhuizen en rustoorden te onttrekken ten voordele van huisartsen die nu zgn. nog meer tijd zullen kunnen besteden aan maximaal 1.000 patiënten.
Dit wordt de implosie van onze gezondheidszorg, gewoon nog even geduld.
Zeer terechte analyse door collega Michel De Munck. Ook de overbelasting van de huisartsen door buitensporig/bovenmenselijke aantal wachturen bovenop reguliere werkuren, wordt nog steeds niet aangepakt.