De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een grote observatiestudie die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine suggereert een verband tussen de consumptie van zoetstoffen en een verhoogd risico op kanker.
Veel consumenten eten ‘light’ voedsel, dat suikervrij is maar waaraan zoetstoffen zijn toegevoegd. Bijna 103.000 volwassenen die werden gevolgd in het Franse NutriNet Santé-cohort werden opgenomen in deze analyse van hun precieze voedselconsumptie. Zij werden in twee groepen verdeeld, de ‘grote’ zoetstofconsumenten, d.w.z. meer dan de mediaan van 80 mg/dag, en de anderen, en vervolgens geanalyseerd volgens de kankerdiagnoses tussen 2009 en 2021. De gegevens werden aangepast voor een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbeweging, roken, BMI, diabetes, geschiedenis van roken, calorie-inname, alcohol, natrium, verzadigde vetzuren, suikers en zuivelproducten.
Vergeleken met mensen die geen aspartaam en acesulfaam-K consumeren, hebben hoge consumenten van zoetstoffen een 13% verhoogd algemeen risico op kanker. Dit risico is groter bij bepaalde vormen van kanker waarbij zwaarlijvigheid als risicofactor wordt erkend (borst, pancreas, dikke darm, prostaat of lever). Voor aspartaam wordt een hoge consumptie in verband gebracht met een 22% hoger risico op borstkanker.
Bron: Debras C. et al. PLoS Med 2022, 19(3): e1003950.
Meer lezen in Tempo Medical:
https://en.calameo.com/read/0012252969a3f89b75bdb?authid=JcbUm6Ko2ChR