De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In veel ontwikkelde landen wordt meer dan 50% van de calorieën geleverd door ultrabewerkt voedsel. In die industriële producten, die veel verzadigde vetten, geraffineerde suikers en additieven bevatten, zitten ook contaminanten zoals ftalaten, die kunnen interfereren met het hormonale stelsel. Sinds de jaren zeventig is de kwaliteit van het sperma met circa 60% gedaald parallel met de hogere consumptie van ultrabewerkt voedsel.
Een recente klinische studie met een 2 x 2 factoriële opzet heeft de effecten van een voeding die voor 77% bestond uit ultrabewerkte voedingsmiddelen, vergeleken met die van een controlevoeding bestaande uit niet-bewerkte producten en slechts 1% ultrabewerkte voedingsmiddelen. Twintig proefpersonen hebben die voedingen telkens gedurende 3 weken gevolgd (met een gelijke of hogere hoeveelheid calorieën).
De vorsers hebben een gewichtstoename en een stijging van de LDL-HDL-verhouding vastgesteld, ongeacht de calorie-inname. Ook hebben ze hormonale afwijkingen waargenomen, meer bepaald een daling van de groei-/differentiatiefactor 15 en het follikelstimulerend hormoon, dat essentieel is voor de spermatogenese. Ook waren de spermatozoa minder beweeglijk. Voorts hebben ze een hogere plasmaconcentratie van cxMINP, een metaboliet van ftalaten, gemeten tijdens de periode met een ultrabewerkte voeding.
De studie bewijst dat ultrabewerkte voedingsmiddelen negatieve invloed hebben op de metabole gezondheid en het mannelijke voortplantingsapparaat, ongeacht de calorie-inname.
Hier klikken om er meer over te vernemen.