De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De hersenen verouderen misschien niet zo progressief en lineair als we denken. Volgens een studie die is gepubliceerd in PNAS, kennen de hersenen van de mens op welbepaalde ogenblikken in het leven fasen van snellere aftakeling. Bij analyse van de MRI-beelden afgenomen bij meer dan 19 300 volwassenen van 18 tot 90 jaar blijkt dat de stabiliteit van de neuronale netwerken niet lineair daalt, maar dat de curve duidelijke knikken vertoont vanaf de leeftijd van veertig jaar.
De auteurs hebben ontdekt dat de hersenen sneller verouderen rond de leeftijd van 44 jaar en opnieuw en dan nog sneller op de leeftijd van 67 jaar. Rond de leeftijd van 90 jaar blijven ze vrij stabiel. Dat zou toe te schrijven zijn aan specifieke neuro-energetische veranderingen. Zo zouden de neuronen glucose minder goed kunnen gebruiken.
Vanaf de leeftijd van veertig jaar worden de hersencellen alsmaar resistenter tegen insuline en hebben ze dus meer insuline nodig op de glucosehomeostase op peil te houden. Dat zou kunnen verklaren waarom de functionele instabiliteit van de neuronale netwerken toeneemt met de leeftijd.
Om dat energietekort te compenseren, hebben de vorsers het effect van ketonlichamen als alternatieve brandstof voor de hersenen onderzocht. Neuronen hebben geen insuline nodig om ketonlichamen op te nemen. Die laatste blijken in staat te zijn de neuronale activiteit in gevoelige zones te stabiliseren.
Volgens prof. Lilianne R. Mujica-Parodi (Stony Brook University) “wijst dat erop dat op grond van neurometabole biomarkers een gerichte metabole interventie zou kunnen worden overwogen nog voor er symptomen optreden.”
Hier klikken om er meer over te vernemen.