De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Hoewel de helft van de Belgische huisartsen aangeeft dat een ideale werkweek 38 tot 40 uur telt, is dit slechts voor 17% van de huisartsen de realiteit.”
“Hoewel de helft van de Belgische huisartsen aangeeft dat een ideale werkweek 38 tot 40 uur telt, is dit slechts voor 17% van de huisartsen de realiteit.” Dat blijkt uit een Belgisch rapport over hoe huisartsen hun tijd besteden en hun werk ervaren.
Het ‘Rapport: analyse tijdsbesteding huisartsen’ kwam er op vraag van de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en in opdracht van de Planningscommissie medisch aanbod van de FOD Volksgezondheid. Het rapport peilt ook naar de toekomstvisie van de huisartsen.
Huisartsen staan in spreidstand. De afstand tussen de gewenste werktijd van zo’n 40 uur per week enerzijds en de reële werkweek van gemiddeld 50 uur anderzijds is groot. Hoewel de helft van de huisartsen aangeeft dat een ideale werkweek 38 tot 40 uur telt, is dit slechts voor 17% van de huisartsen de realiteit. Het zijn voornamelijk jongere artsen waarvan de ideale werkweek van 38 à 40 uur overeenkomt met de effectief gewerkte uren. Het gemiddeld aantal effectief gewerkte uren neemt toe met de leeftijd van de huisarts. Het zijn hoofdzakelijk de oudere (mannelijke) artsen die momenteel meer dan 60 uur per week werken. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden, wetende dat 15% van de huisartsen in de nabije toekomst met pensioen gaat. Een jonge arts zal qua tijdsinvestering dus niet het volledige werkpakket van een gepensioneerde arts opvangen. De visie op ‘voltijds werk’ van de jongere generaties huisartsen is te verschillend van de visie van de oudste generatie. Driekwart van de huisartsen geeft dan ook aan dat de werkdruk ‘hoog’ tot ‘zeer hoog’ is. Volgens het merendeel van de huisartsen ligt het tekort aan collega’s in de regio aan de basis hiervan, maar dit verband wordt niet bevestigd door de feitelijke densiteit van de artsen in een geografische gebied.
Deze hoge werkdruk vertaalt zich ook in specifieke voorwaarden om nieuwe patiënten toe te laten in de praktijk. Bijna een vijfde (17%) van de huisartsen voerde een patiëntenstop in. De meerderheid van de huisartsen (58%) aanvaardt nieuwe patiënten enkel onder specifieke voorwaarden. Ten slotte geeft toch nog 25% van de huisartsen aan dat ze nieuwe patiënten vrijwillig en zonder voorwaarden accepteren.
Meer lezen
Ik ben 68j en nog voltijds actief als huisarts.Belangrijke opmerking : als VROUWELIJKE huisarts ! En ik werk inderdaad veel meer dan 40 u per week en ik heb geen patientenstop, dus ik zie veel ' vreemde ' patienten die niet dadelijk bij hun eigen ( jongere ) huisarts terecht kunnen. Ik ben gestopt met mij daarover op te jagen, maar ik vind nog steeds dat je een patient in nood moet behandelen, zo vlug als mogelijk, ook al is de gevraagde zorg natuurlijk niet altijd dringend
kan er geen stop gezet worden op de " waldorf en statler " uitspraken ?
huisartsen hebben te veel werk ,huisartsen kunnen het werk niet meer aan , huisartsen stappen uit het beroep .............
zelfs wie zich goed voelt in het beroep begint te geloven dat hij of zij niet meer normaal zijn !!!