De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Lopen en fietsen is het gezondst, vliegen is dat niet”, zo zegt Gijs Plant, vliegarts en lid van de Nederlandse Vereniging voor Lucht- en Ruimtevaartgeneeskunde.
“ Tijdens een vliegreis zit je met veel mensen in een kleine ruimte en word je blootgesteld aan van alles en nog wat, zegt hij. Omdat je zo dicht op elkaar zit, kunnen virussen, zoals het verkoudheidsvirus, gemakkelijk via de lucht worden overgedragen. “We hebben het aan het begin van de covidpandemie gezien”, zo zegt de arts in De Morgen.
Reizen kan best een zware bedoening zijn, en om te vliegen moet je een goede conditie hebben, stelt Plant. “Reizen kan best wat stress geven. Je moet op tijd op het vliegveld zijn, daar alles zien te vinden. Die stress helpt ook niet mee voor je weerstand.” Erg vroege of late vertrektijden en niet goed kunnen slapen in een vliegtuig verstoren ook de nachtrust. Doordat je vermoeid bent, ben je ook vatbaarder voor virussen en infecties.
Daarnaast speelt tijdsverschil een grote rol. Volgens Plant heeft je lichaam per één uur tijdsverschil een dag nodig om te acclimatiseren. “Evolutionair gezien is de mens niet gemaakt om in korte tijd zo’n grote afstand af te leggen. Als je naar de andere kant van de wereld vliegt, dan doet dat wel wat met je lichaam en wordt je weerstand naar beneden gehaald.”
Meer lezen
https://www.demorgen.be/beter-leven/waarom-een-vliegreis-een-aanslag-is-op-je-weerstand~b55e15fc/