De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een studie gepubliceerd in Journal of Hepatology verlagen een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging de sterfte aan leverlijden als gevolg van alcohol drinken.
De vorsers hebben de gegevens geanalyseerd van meer dan 60 000 mensen die hadden deelgenomen aan de Amerikaanse nationale enquête NHANES (1984-2018), die informatie hadden gegeven over hun alcoholgebruik, voeding en lichaamsbeweging. Tijdens een mediane follow-up van 12 jaar zijn circa 250 mensen gestorven aan een leverziekte. Alcohol drinken correleerde altijd met een hogere sterfte aan leverlijden. Elk glas meer per dag correleerde met een stijging van de leversterfte met 4% bij mannen en met 8% bij vrouwen. Comazuipen (bingedrinken) is bijzonder schadelijk gebleken: stijging van het risico met factor 1,5 bij mannen en factor 2,5 bij vrouwen.
De levenswijze had evenwel significante invloed op dat risico. Regelmatige lichaamsbeweging verlaagde de leversterfte bij mensen die te veel alcohol dronken met 36%, en met 69% bij de comazuipers. Een gezonde voeding verlaagde dat risico met respectievelijk 86% en 84%. Een gezonde levenswijze correleerde zelfs bi mensen die maar af en toe dronken, met een lager risico.
Volgens prof. Naga Chalasani (Universiteit van Indiana) is het bijzonder interessant dat de vorsers twee beschermende gedragingen, namelijk voeding en lichaamsbeweging, samen hebben onderzocht volgens verschillende profielen van alcoholconsumptie, wat een genuanceerde kijk geeft op de interacties tussen alcohol en de gezondheid van de lever.
Hier klikken om er meer over te vernemen.