De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Het Food Ingredient and Health Research Institute heeft de correlatie onderzocht tussen de prenatale consumptie van ultrabewerkt voedsel en blootstelling aan zware metalen zoals lood (Pb) en kwik (Hg) in het kader van de preventie van autismespectrumstoornissen en aandachtstekortstoornis met of zonder hyperactiviteit (ADHD).
Volgens recente studies speelt een hoge inname van ultrabewerkt voedsel een rol bij de overerving van autisme en ADHD via blootstelling aan zware metalen en voedingstekorten die invloed hebben op de genexpressie, vooral een tekort aan zink en selenium. Studies hebben aangetoond dat een zinktekort invloed heeft op de expressie van het metallothioneïnegen. Metallothioneïne is een eiwit dat essentieel is voor de ontgifting. Een geringere expressie van dat gen werkt dan ook accumulatie van lood en kwik in het lichaam in de hand. Dat veroorzaakt oxidatieve stress en verstoort de DNA-methylering, wat invloed heeft op de neurologische ontwikkeling van de foetus.
De vorsers gaan een gerandomiseerde, gecontroleerde studie uitvoeren bij zwangere vrouwen, die zullen worden uitgenodigd de hoeveelheid ultrabewerkt voedsel te verlagen met meting van de lood-, kwik-, zink- en metallothioneïnespiegels voor de interventie en na de bevalling via navelstrengbloed om de effecten van die gewijzigde voeding op risicomarkers van autisme en ADHD te evalueren.
Die studie zou ons op het spoor kunnen brengen van een gerichte preventie via de voeding vanaf de zwangerschap.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.