De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
In het kader van de presidentsverkiezingen maken Franse artsen zich zorgen over het gebrek aan maatregelen om de ziekenhuiscrisis of medische woestijnen aan te pakken, zo staat te lezen in Le Monde.
"Zorgverleners, ziekenhuizen, medische woestijnen... Gezondheid is opgenomen in de programma's van deze presidentsverkiezingen. Op papier, tenminste. Na twee jaar gezondheidscrisis, die een toch al kwetsbaar systeem op de proef stelde, was het moeilijk dit thema, dat een van de grootste zorgen van de Fransen is, te negeren. "Dit is de eerste keer dat er zoveel over gezondheid wordt gesproken, en alle kandidaten hebben op zijn minst een toespraak of een opmerking over het onderwerp gemaakt, wat bij de vorige verkiezingen lang niet het geval was", zegt Frédéric Valletoux, hoofd van de Franse ziekenhuisfederatie. "Maar uiteindelijk hebben we er niet veel over gehoord".
"Tekort aan verpleegkundigen, sluiting van bedden, verzadigde spoeddiensten die 's nachts moeten sluiten bij gebrek aan voldoende personeel... de kwalen van het ziekenhuis zijn nog lang niet verholpen, ondanks het Segur-gezondheidsplan - een plan dat in de zomer van 2020 door de regering is gelanceerd - en de aanzienlijke salarisverhogingen.
Meer mensen aanwerven, meer mensen opleiden, salarissen verhogen, meer bedden openen... van rechts tot links strijden mensen met elkaar om het ziekenhuis te hulp te komen. De voornaamste belanghebbenden blijven echter sceptisch. Iedereen beweert dat hij de zorgverleners en de ziekenhuizen steunt, maar er zijn geen echte oplossingen, het is allemaal een beetje naast de kwestie," zegt Olivier Milleron, cardioloog in het Bichat-ziekenhuis in Parijs en lid van het Inter-hospital Collective. "Er is geen echt debat geweest over deze vragen: wat moet de plaats zijn van het openbare ziekenhuis in de samenleving? Wat is de rol van de openbare en de particuliere sector? Hoe kunnen we de zorgberoepen weer aantrekkelijk maken?"