De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Moet ik erop vertrouwen dat, als de elektriciteit uitvalt, er een noodplan is voor huisartsenposten?, zo vraagt dr. Helen Salisbury in The British Medical Journal.
“Huisartsen zijn volledig afhankelijk van elektriciteit, en het is moeilijk voor te stellen hoe we zonder elektriciteit zouden moeten werken. De automatische deuren zouden niet opengaan, de telefoons zouden niet rinkelen en we zouden in het donker werken, zowel letterlijk als figuurlijk. En vergeet de koelkasten niet, die momenteel vol zitten met vaccins tegen griep en covid, en de gebruikelijke kindervaccinaties, die onbruikbaar zouden worden bij een stroomstoring van meer dan een paar uur. Werken op afstand, wat sommige van onze administratieve medewerkers goed uitkomt, is onmogelijk.
Moet ik erop vertrouwen dat, als de elektriciteit uitvalt, er een noodplan is voor huisartsenposten? Ik heb begrepen dat er plannen zijn voor ziekenhuizen en andere vitale infrastructuur, maar voor huisartsenpraktijken? Moet ik nu investeren in een generator, voordat ze uitverkocht raken? Met een beetje vooruitdenken kunnen we zelfs een paar hometrainers met dynamo's in de wachtkamer zetten en onze patiënten vragen om stroom voor ons op te wekken terwijl ze wachten.
Ik begon te werken toen de huisartsenpraktijk 'papierloos' werd, en het is nu onmogelijk voor te stellen hoe we het zouden doen zonder toegang tot computers, zelfs voor korte periodes. Alle relevante informatie wordt nu digitaal vastgelegd zonder papieren back-ups. Zonder notities is er niets om op te volgen, geen testresultaten om te bespreken, geen routinecontroles om te voltooien. We zijn gewend geraakt aan informatie en richtlijnen die met een muisklik direct beschikbaar zijn, en hoewel mijn verwaarloosde studieboeken dit deels zouden kunnen nabootsen, zou het veel langer duren, en ze zijn helaas verouderd.
Dit lijkt een ellendige winter te worden. Een paar maanden geleden maakten we ons zorgen of kwetsbare mensen het zich konden veroorloven om zich deze winter warm te houden, maar dit is veranderd in een angst dat er misschien geen energie beschikbaar is, tegen welke prijs dan ook. Laten we hopen op zacht weer en op gezond verstand en samenwerking tussen politici, zodat het licht niet uitgaat in onze praktijken en in heel Europa.”