De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Lage rugpijn wordt vaak toegeschreven aan een slechte houding of een gespannen spier. Maar soms moet je de oorzaak elders zoeken, meer bepaald in de m. psoas, een minder bekende, dieper gelegen spier.
De m. psoas is een lange bandvormige spier, die loopt van de bovenkant van het dijbeen naar de onderzijde van de wervelkolom en de borstkas en die deel uitmaakt van de m. iliopsoas. Die spier verzekert tal van bewegingen in het dagelijkse leven: gaan zitten, opstaan, stappen, vooroverbuigen … Maar met het verouderen (en in geval van een sedentair gedrag) verliest die spier aan kracht en souplesse. Daardoor gaat hij aan de wervelkolom trekken met doffe, diffuse, moeilijk te lokaliseren pijn als gevolg.
Volgens Aimee Lake, fysiotherapeut gespecialiseerd in de gezondheid van het bekken, werkt de m. psoas als een brug tussen de ademhaling en de bewegingen. Hij hangt immers aan het diafragma vast met een weefsel dat veel zenuwvezels bevat. Als de spier korter wordt, vaak door lang in zittende houding door te brengen, raakt het bekken uit evenwicht en wordt de lendenstreek sterk belast.
Nog een andere complicatie heeft te maken met het feit dat de nieren direct op de m. psoas liggen. Aangezien de hersenen voorrang geven aan bescherming van de nieren, kan de omgevende fascia nog meer aanspannen, wat spanning in het gebied veroorzaakt. Sommige patiënten spannen zelfs onbewust hun buikspieren op voor de pijn die eraan komt. Die aanhoudende contractie zet veel druk op de heupflexoren.
Je kan die pijn verlichten met gerichte spierversterkende en rekoefeningen. Het leven van miljoenen mensen met rugpijn zou aardig kunnen verbeteren door de rol van de m. psoas bij de pathogenese van lage rugpijn te erkennen. Wat meer interesse voor die discrete, maar fundamentele spier is dus zeker wenselijk.
Hier klikken om er meer over te vernemen.