De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een op vier huisartsen denkt aan stoppen en een op acht neemt geen nieuwe patiënten meer aan, zo staat te lezen in Het Nieuwsblad.
Het zijn huisartsenvereniging Domus Medica en het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn die het onderzoek naar de gevolgen van het huisartsentekort uitvoerden, samen met UGent. Het gaat om een bevraging van artsen in drie regio’s buiten de grootsteden.
Zes op de tien huisartsen zeggen een gedeeltelijke patiëntenstop te hebben ingevoerd – alleen familieleden van bestaande patiënten kunnen er nog bij. Nog eens één op de acht heeft zelfs een volledige patiëntenstop. En niemand laat er nog vrije consultaties toe. 44 procent zegt dat de werkdruk zwaar begint te wegen, voor 15 procent begint die zelfs onhoudbaar te worden. En 25 procent denkt aan stoppen.
“Elke burger heeft recht op gepersonaliseerde zorg door een vaste huisarts, maar er zijn beleidsbeslissingen nodig om dit te kunnen waarmaken”, klinkt het bij Domus Medica. Het vraagt niet alleen om meer opgeleide huisartsen, maar ook een aparte opleiding tot praktijkassistent en financiering van verpleegkundigen.
En vooral: om minder administratieve ballast, zoals het invullen van attesten die weinig met medische zorg hebben te maken. “In afwachting zullen huisartsen moeten improviseren en experimenteren, wat heel wat creativiteit en collegialiteit zal vragen”, klinkt het
Meer lezen
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221209_97956087
U zegt nooit iets over de 75% die gelukkig zijn en de 90% die met enthousiasme verder doen.Is het nu bijna gedaan met uw zwarte boodschappen ?