De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Scherpe keuzen zijn onontkoombaar in de zorg, maar politici en beleidsmakers durven die niet voldoende te maken. Dat zegt huisarts Bart Meijman in De Volkskrant.
Met zijn beweging Dappere Dokters wil hij in Nederland het gesprek op gang brengen over heikele thema’s als de maakbaarheidsillusie en de angst voor de dood.
Het is dus tijd voor scherpe keuzen, vindt Meijman. En met hem de beweging Dappere Dokters, een groep artsen met wie Meijman eerder de uit de hand gelopen marktwerking in de zorg, de bureaucratie en de wildgroei aan protocollen succesvol op de politieke agenda kreeg. Ook nu laat de politiek het afweten, vinden de dokters. Het onlangs gesloten Integraal Zorgakkoord barst weliswaar van de ambities – meer preventie, meer gezonde levensjaren, minder medisch personeel – ‘maar nergens staat in dat rapport: dat gaat alleen maar lukken als we scherpe keuzes maken over wat we wel en niet gaan behandelen, wie wel en wie niet. De politiek en beleidsmakers durven hun handen er niet aan te branden.’
En dus moet er een breed debat worden gevoerd, vindt Meijman. ‘Het liefst een burgerberaad waarin een representatieve groep mensen de tijd krijgt om zich van alle kanten te laten informeren om vervolgens overwogen beslissingen te nemen.’ Om dat debat te voeden verschenen vanaf december wekelijks artikelen op de site van het vakblad Nederlands tijdschrift voor geneeskunde onder de titel ‘Taboes en belangen’, over heikele thema’s zoals de maakbaarheidsillusie, controledrift en de angst voor de dood.
Meer lezen
In mijn boek over verkwisting in de gezondheidszorg pleit ik voor gepaste zorg.
Door beter naar de patient te kijken en transparant te zijn in de dialoog kan een nieuwsoortig contract
bedacht dat de aanspraakbaarheidsclaim achteraf, reden van heel wat overconsumptie, kan shunteren.