De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Dat zegt huisarts Jacques Germeaux, in een vorig leven als volksvertegenwoordiger lid van de nationale commissie Volksgezondheid, over het huisartsentekort in Het Belang van Limburg.
De huisartsenkring Prometheus in Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal richt een werkgroep op die moet zoeken naar oplossingen voor het tekort aan huisartsen. In Tongeren wordt gedacht aan buitenlandse artsen om de nood te lenigen.
“We stevenen af op een drama”, zegt Germeaux. “Ik heb dit probleem jaren geleden al aangekondigd. Vroeger was het om deontologische redenen onmogelijk om patiënten te weigeren. En nu kan een nieuwe patiënt nergens meer terecht. De mentaliteit bij artsen is ook gewijzigd. Vroeger werkten we zeventig uren per week. Maar dat is ook te veel om gezond te zijn.”
Ook patiënten die wel een huisarts hebben, hebben soms moeite om een afspraak te krijgen. “Er zijn patiënten die veertien dagen moeten wachten alvorens ze hun huisarts kunnen zien”, zegt Germeaux. “Ik zou graag willen meewerken aan een oplossing, maar door het feit dat ik met pensioen ga, ben ik zelf een deel van het probleem.”
Meer lezen
Zelf huisarts geweest. Haakte af toen ik merkte dat collega's steeds minder uren werkten. Meestal wenst men meer vrije tijd. Op zich lofwaardig. Er is immers een leven naast het werk. Maar ook werd de inhoud minder en minder "medisch ". Formulieren, attesten, telefoontjes van thuis uit, later ook online. Vervolgens de "Afvinkzorg ". Kun je dit nog Huisartsgeneeskunde noemen ? Het is als met koken, bakken en braden, sporten en fotograferen, schilderen en tekenen, dichten en tuinieren. Iedereen oefent wel op de een of andere een stukje " Zorg " uit. Nobody " Cares ". Tijd lijkt mij voor een updating van het vak, een hertekening zeg maar en misschien begint dat al op de schoolbank en later in de studieaula.
Naast de door Orde der Artsen reeds aanvaarde patiëntstop, alwaar ik persoonlijk toch wat bedenkingen bij heb, pleitte ik al meermaals voor een zogenaamde WACHTSTOP. Hier in West-Vlaanderen, Wingene-Zwevezele moeten wij de invulling van week- en weekendwachten met 6 collega's beredderen. Er is een gedeeltelijke solidariteit van onze overkoepelende kring te Tielt voor de weekend-shifts, maar toch zitten wij zowat wekelijks met een (deels) slapeloze nacht opgescheept.
Ik vind de allereerste zaak die de Federale overheid voor de huisarts kan ontlasten: 'Het einde van de plicht tot continuiteit van zorg 24h/24h en dat 7 dagen op 7. Wij leven immers niet in Afrika maar wel in een land met om de vijftien kilometer een ziekenhuis met spoeddienst die REEDS VOLTALLIG WODT BEMAND ook tijdens de nacht en tijdens het weekend. Overigens zorgde de STUPIEDE WET COLLA ervoor dat bv. ook gynaecologen en psychiaters inslapende wachten moesten doen om de werking van de spoeddienst te optimaliseren??? Wat het nut van deze imbeciele beslissing zijn, behalve het verpesten van het prive leven van onze collega specialisten zou ik toch graag eens vernemen van deze 'excellentie'.
In Wallonië hanteert men het principe van 'de diepe nacht'. Hoog tijd dit ook in Vlaanderen te initiëren, want ook de Vlaamse huisarts heeft nood aan wat nachtrust, ... die ik de voorbije nacht met wekelijkse weekwacht mocht ontberen.
Een uiterst bezorgde maar zo nodig even combattieve collega,
Christophe Depamelaere
Het blijkt dat we uiteindelijk afstevenen op een zeker (ik wil het complete woord nog niet laten vallen-we blijven optimistisch )"Inferno-Titanic (u mag de temperatuur van de ondergang vrij bepalen ) Debacle "van ons met BS&T en enorm veel weekuren (60 tot 80 op zijn minst )in stand gehouden gezondheidssysteem ,1/2/3 derde, rang peu importe .Maar we waren er. En waarschijnlijk teveel (beschikbaar en geëngageerd.)Er zijn artsen genoeg , en anders trekken nog een blikje buitenlanders open .Er is gewoon een tekort aan investment, engagement ,beschikbaarheid ,verantwoordelijkheid en vooral roeping-vocatie voor de pure -echte geneeskunde. Holisme is Ok, integrale geneeskunde , zelfs antropologische benaderingen zijn me genegen en pas ik toe .Maar laat ons even dringend terugkeren tot des poedels kern .Die ligt in de bewustwording van het complexe en verweven systeem van opleiding , curriculum, eindtermen, vereisten ,motivering ,kwaliteitseisen, normering etc. van jonge mensen die GENEESKUNDE !!!!! als passie zien . In de marge , na 40 jaar praktijk , deelgenomen aan het ingangsexamen om gewoon eens het systeem te testen, en dan ook wonderbaarlijk nog geslaagd ,heb ik daar niets qua evaluatie niets van teruggevonden. Ik stel mij bij deze kandidaat ,onafhankelijk ,of binnen het ICHO , waar ik jaren mee samengewerkt heb ,om een grondige motivationele evaluatie op te stellen bij de selectie van kandidaat geneesheren .Aan de bron, dès le début,vooraleer we den brol meeslepen 😉