De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Chronische ontsteking speelt mee bij tal van ziektes: hart- en vaataandoeningen, metabole stoornissen, neurologische ziektes ... Volgens nieuw onderzoek heeft de voeding grote invloed op de intestinale microbiota. Het microbioom is heel belangrijk bij het regelen van ontstekingsverschijnselen en preventie van chronische ziektes.
Vezelrijke diëten zoals een mediterrane voeding blijken de ontsteking te verminderen. Ze bevorderen de diversiteit van de intestinale microbiota, verbeteren de immuunrespons en verminderen de circulerende ontstekingsmarkers. Fruit, groenten, volkorenproducten, vette vis en olijfolie genieten de voorkeur omwille van hun beschermende werking.
Volgens sommige studies heeft de voedselkeuze invloed op het risico op hart- en vaataandoeningen, type 2-diabetes en stemmingsstoornissen. Het MIND-dieet, dat is afgeleid van een mediterrane voeding, legt de nadruk om omega 3-vetzuren en voedingsstoffen die heilzame effecten hebben op de gezondheid van de hersenen en die mogelijk dementie zouden kunnen voorkomen.
Het intestinale microbioom, een belangrijke speler
De darmbacteriën hebben belangrijke invloed op de ontsteking. Een gediversifieerde microbiële flora correleert met een betere regeling van het immuunsysteem. Een ontwrichting van het evenwicht tussen de intestinale microbiota werkt ontsteking en verergering van bepaalde ziektes in de hand. In recente studies is een correlatie vastgesteld tussen consumptie van meer voedingsvezels en een betere respons op kankermedicijnen. Het microbioom zou dus belangrijke invloed kunnen hebben op kankertherapie.
Ook gefermenteerde voedingsstoffen zoals yoghurt, kimchi en kombucha zorgen voor een meer gediversifieerd microbioom en blijken zo een ontstekingsremmende werking te hebben. Sterk bewerkte voedingsmiddelen die veel geraffineerde suikers en verzadigde vetten bevatten, verhogen de hoeveelheid pro-inflammatoire eiwitten en correleren met een hoger risico op chronische ziektes.
In plaats van te kijken naar specifieke voedingsmiddelen, raden de experts een holistische aanpak aan: een gevarieerde voeding met veel vezels, veel beschermende voedingsstoffen en minder industriële producten.
Hier klikken om er meer over te vernemen.