De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Weinig beroepen zijn maatschappelijk zo waardevol als dat van huisarts. Dat zegt Lieven Sioen, Adjunct-hoofdredacteur in een commentaar in De Standaard.
“Hij of zij is niet alleen onze eerste hulp in medische nood, maar vaak ook het eerste klankbord bij mentale, psychische, sociale en zelfs familiale problemen.
Het huisartsentekort is een bron van boosheid voor zowel dokters als patiënten. 17 procent van de dokterspraktijken kan geen nieuwe patiënten meer aanvaarden, 58 procent alleen onder voorwaarden. Het gevolg is dat de tevredenheid over de lokale zorg afneemt. Die blijft met 80 procent hoog, maar komt van 88 procent drie jaar geleden, volgens de Vlaamse burgerbevraging.
De vergrijzing confronteert de artsen met meer chronische en complexe zorgen. De individuele arts, die zes op zeven werkte, twaalf uur per dag en altijd beschikbaar was, verdwijnt. Nieuwe samenwerkingsvormen dringen zich op. De administratieve overlast wordt ook artsen te veel. Maar vooral weerklinkt in de noodkreet het gevoel in Brussel niet gehoord of gewaardeerd te worden.”
Meer lezen
https://www.standaard.be/cnt/dmf20240211_97711233
alhoewel de fi,nanciële renumerztie niet het hoofddoel is; moet men druven vraagtekens plaatsen achter de smecilismen die makkelijk 400.00 euro per jaar incaseren. Twee tot drie jaar langere opleiding is een ruim onvoldoende reden voor de gigantische loonkloof die nu bestaat met " de grote " (sic) specialismen