De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens het Franse Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation (Anses) zou 80% van de hersenen ondervoed zijn. Een onzichtbaar, maar onrustwekkend fenomeen, dat correleert met een toename van neuro-inflammatoire aandoeningen en een hogere vatbaarheid voor stress, depressie, aandachtsproblemen en in zware gevallen aftakeling van de cognitieve functies leidende tot dementie.
De grote schuldige van die crisis is de moderne voeding. “Ze levert niet genoeg voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede werking van de hersenen, en veroorzaakt een chronische ontsteking, die het immuunsysteem uitput”, aldus dr. Guillaume Fond, psychiater en vorser inzake psychovoeding. Door de daaruit voortvloeiende ontsteking van de hersenen daalt de synthese van serotonine, een neurotransmitter, die de gemoedsstemming regelt.
Verontrustend is vooral het tekort aan docosahexaeenzuur (DHA), een omega 3-vetzuur, dat noodzakelijk is voor de gezondheid van de hersenen. Volgens een internationale meta-analyse bevat de voeding van 83% van de wereldbevolking onvoldoende DHA en EPA (eicosapentaeenzuur). Het is nochtans bewezen dat DHA en EPA belangrijk zijn bij de preventie en de behandeling van depressie.
Het Anses en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) raden een consumptie van 250-500 mg DHA per dag aan. Vette vis is de belangrijkste bron van DHA. Maar meer vette vis eten is een ecologisch probleem: grootschalige visvangst is onhaalbaar, en zou bovendien gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vette vis bevat immers veel vervuilende stoffen zoals zware metalen, die een gezondheidsrisico inhouden.
Hier klikken om er meer over te vernemen.