De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Ze kloppen vaak veel uren, ook ‘s nachts en in het weekend, maar toch ‘klust’ 1 op de 5 huisartsen en specialisten nog bij. Dat blijkt uit rondvraag bij 367 Belgische artsen.
Waarom juist? Niet zozeer uit financiële noodzaak – een huisarts verdient gemiddeld 140.000 euro bruto per jaar –, maar eerder uit passie en maatschappelijke overtuiging. “Het is een kwestie om jezelf inhoudelijk uit te dagen”, zegt huisarts Wouter Van den Abeele (51)in Het Laatste Nieuws.
Ook in woonzorgcentrum Zilverbos in Zelzate kennen ze dokter Van den Abeele. Hij is er coördinerend en raadgevend arts (CRA): hij stippelt mee het medische beleid uit van het rusthuis, werkt nauw samen met de hoofdverpleegkundige en directie en staat huisartsen van bewoners bij in geval van complexe zorg.
“Dat is bijzonder verrijkend", zegt de man die zelf ook huisarts is in het dorp. Hij werkt alleen in zijn praktijk en ziet dagelijks ongeveer 20 à 25 patiënten. Een uurtje per dag doet hij administratie, en drie uur per week werkt hij voor het woonzorgcentrum. “Ik doe dat zo al zeven jaar”, zegt hij. “Niet vanuit financiële noodzaak, maar omdat ik het boeiend vind. Ik werk graag met geriatrische patiënten en ik heb als CRA-arts een soort managementfunctie. Ik kan in die job andere kwaliteiten kwijt: ik moet met veel verschillende mensen communiceren, moet weleens bemiddelen en leid er ook een team. Ook artsen zoeken hoe ze hun werk kwaliteitsvol kunnen blijven invullen. Wat ik daarmee bedoel: iemand die in de privésector werkt, kan promotie maken en opklimmen. Als huisarts heb je een ‘horizontale job’: je bent het op je dertigste, maar ook op je zestigste. Het is dan een kwestie om jezelf inhoudelijk uit te dagen. Dat kan dus door zo’n bijbaan.”
Meer lezen