De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Op 19 januari 2025 vieren we een trieste “verjaardag”. Het is dan 16 jaar geleden dat de Europese Commissie voedingsprofielen had moeten aannemen met betrekking tot gezondheidsclaims voor voedingsmiddelen. Die maatregel voorzien in het Europese reglement van 2006 had tot doel te verhinderen dat de fabrikanten misleidende beweringen over de voedingswaarde van ongezonde voedingsproducten zouden doen. Die voedingsprofielen, die afkapwaarden zouden definiëren voor suiker, vet en zout, zijn er echter nooit gekomen.
Bij gebrek aan regelgeving ad hoc kunnen voedingsproducten die veel suikers en verzadigde vetten bevatten, nog altijd worden aangeboden als “bron van vitamines” of “rijk aan vezels”. Een voorbeeld, op de verpakking van de ontbijtgranen Frosties wordt de hoeveelheid ijzer en vitamine D vermeld, maar staat niet dat elke portie 11 gram suiker bevat, dus meer dan een derde van het totale gewicht. Andere producten zoals smurfenkoekjes en Ardense worst gaan er prat op dat ze veel vezels of eiwitten bevatten, maar doordat ze ook veel suikers of verzadigde vetten bevatten, hebben ze een Nutri-Score D.
Gezien de galopperende epidemie van obesitas en metabole ziektes in Europa roepen organisaties zoals Testaankoop en de BEUC de Europese Commissie op om daar eindelijk werk van de maken. “De wetgeving is er al, maar het ontbreekt aan politieke moed om ze in te voeren”, heeft Jean-Philippe Ducart, woordvoerder van Testaankoop, verklaard. De invoering van voedingsprofielen is essentieel om de consumenten te beschermen en een gezondere voeding te promoten.
Referentie: persmededeling.