De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“We kijken neer op de Verenigde Staten met zijn groot aantal mensen zonder ziekteverzekering, maar Europa doet het niet veel beter.” Dat zegt dr. Steven van de Vijver in de BMJ.
“Twee maanden huisarrest leidden tot de regeling van familieruzies in China, en ouders die gewoonlijk in fabrieken werken, leerden hun kinderen opnieuw kennen. Zoals de grote Nederlandse filosoof Johan Cruijff al zei: 'Elk nadeel heb zijn voordeel'. Maar in de huidige fase lijkt het erop dat de pandemie de verschillen alleen maar vergroot. Ik was geschokt toen ik nieuwsberichten las over volwassenen die in de supermarkt vechten om pasta en zeep.
Ondertussen, aan de rand van ons prachtige Europa, werden 22.000 mensen verborgen in een vluchtelingenkamp op een paar vierkante kilometer waar geen enkel masker is en er geen toiletpapier is.
In Camp Moria op het Griekse eiland Lesbos moet je een uur wachten om een van de weinige toiletten te gebruiken.
We kunnen de Verenigde Staten verachten, waar de onderklasse van de onverzekerden door het gebrek aan zorg de vlammen van de pandemie zal aanwakkeren en mogelijk de positie van president Trump onhoudbaar zal maken. Maar Europa is niet beter als we onze medische en ethische verplichtingen in Camp Moria ontwijken.
En nu is de eerste patiënt met covid-19 geïdentificeerd op Lesbos, en het is slechts een kwestie van tijd voordat het virus hier toeslaat.
Gezien de erbarmelijke levensomstandigheden - bijvoorbeeld meerdere gezinnen in een tent voor twee personen en lange wachtrijen voor voedsel en sanitaire voorzieningen - zal iedereen binnen enkele weken besmet zijn. Geen enkel kind, moeder of bejaarde wordt buitengesloten: op Moria is 'isolement' of quarantaine onmogelijk. En zorg verlenen zonder ventilatie, schorten en maskers is erg gevaarlijk.
We hebben nog een laatste kans om onze jaren van mislukking recht te zetten door nu adequate actie te ondernemen en het vluchtelingenkamp Moria een helpende hand te bieden in het licht van een dodelijke epidemie - hoe moeilijk dat ook kan zijn vanwege reisbeperkingen en quarantaineverplichtingen voor buitenlandse hulpverleners in Griekenland. Anders maken we een einde aan onze Europese traditie en eenheid.”