De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
“Hoezeer we ook bij patiënten hameren op een gezonde levensstijl, zelfzorg en leren je grenzen te bewaken, zelf zijn we er (ook) geen helden in. Dat zegt huisarts Isolde Vandewal in De Morgen.
“We maken al twee jaar overuren. Wachtposten zijn inloopcentra geworden die non-stop draaien. (Middag)pauze is soms een zeldzaam fenomeen. De laatste keer dat ik na een werkdag energie kon opbrengen om te sporten is ver zoek. De moed om gezond te koken lijkt soms onvindbaar. Eten, slapen, werken en alles herhalen. En dat al sinds 2020.
De huisarts ploetert dapper voort, maar de modder wordt dieper. Collega’s gaan met vervroegd pensioen, artsen stappen uit het beroep, huisartsen-in-opleiding willen niet starten. Huisartsarme regio’s worden regio’s zonder huisarts. De vooruitzichten wat betreft werkdruk boezemen me angst in en als ik mijn antenne uitsteek, dan heerst dit gevoel niet alleen bij mij.
Huisartsen bevinden zich in een moeilijke positie om voor zichzelf op te komen. Onderbrekingen van onze dagelijkse activiteiten komen patiënten niet ten goede. Ik vraag in mijn ogen niet om veel, enkel om een afschaffing van de kortdurende afwezigheidsattesten en de aanvaarding van een universeel attest. Want zonder jullie hulp, de patiënten, komt er een punt dat je de huisarts gewoon niet meer zal kunnen bereiken. Willen we écht dat het zover komt?”
Meer lezen.
ben gestopt in mei 2020 ---pensioenleeftijd al 7jaar voorbij.Toch weet ik nog als beginnend arts in 1977 nooit de vraag gesteld werd als nu; we werkten 7dd op 7. 60uur per week en meer .OPVALLEND EN NOOIT MEER TE VERGETEN DE RUZIE TUSSEN TWEE ARTSEN OMDAT EEN PATIENT DOOR DE ANDER GEZIEN WERD. WAT BETEKENDE DE WACHTDIENST??? EN NU KLAGEN EN ZAGEN DAT ER MEER MOET GEWERKT worden.IN mijn vroegere praktijk gaat de deur dicht om zes uur. Voor ons begon dan de avondconsultatie van zes tot negen.