40 JAAR EXPERTISE IN DE MEDISCHE EN FARMACEUTISCHE SECTOR

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. 

De laatste medische actualiteit

“Huisartsen moeten leren ‘nee’ zeggen”

"De meeste artsen beginnen hun opleiding met het verlangen mensen te helpen. Als een patiënt ons om hulp vraagt dan zeggen we meestal ja”, zo schrijft huisarts Helen Salisbury in de BMJ.

"Als wat ze willen niet veilig of evidence based is  hebben we goede redenen om het te weigeren. Maar als de belangrijkste reden om nee te zeggen is dat we het gewoon te druk hebben, dan is het veel moeilijker. Waar trekken we de grens bij verwijzingen voor cosmetische ingrepen of brieven voor school over de noodzaak van een zwembril?

Ons vermogen om ‘nee’ te zeggen doet vragen rijzen in verband met rechtvaardigheid en veiligheid van de patiënten; aangezien er niet genoeg huisartsen zijn om aan de vraag van de patiënten te voldoen, moeten we voorzichtig zijn met de manier waarop we onze tijd besteden. We moeten oppassen dat we de omgekeerde zorgwet niet verergeren, want de patiënten die het minst in staat zijn om te vragen, zijn vaak degenen die het meest hulpbehoevend zijn. Ik vrees dat mondige en veeleisende patiënten meer kans maken om te krijgen wat ze willen, deels omdat het meer tijd kost om met hen te discussiëren dan om toe te geven. Ik ben op mijn hoede voor de schade die een weigering kan toebrengen aan de relatie tussen patiënt en arts, maar prioriteiten stellen op basis van klinische noodzaak betekent onvermijdelijk soms nee zeggen, ook al doen we dat niet graag.

Als we veilig voor onze patiënten willen blijven zorgen, moeten we ook op andere gebieden ‘nee’ leren zeggen en ons beleefd verzetten tegen de overheveling van werk van ziekenhuizen naar huisartsenpraktijken.

Het is gemakkelijker om collectief nee te zeggen dan individueel. Op praktijkniveau helpt een solide beleid over wat je wel en niet wilt doen individuele artsen om prioriteiten te stellen in hun tijd. Op lokaal niveau vertrouwen we op onze lokale medische commissies om ons te verdedigen tegen ongefundeerde overplaatsingen van werk. Vroeger kregen we ook hulp van de clinical commissioning groups, maar het is onduidelijk hoe effectief de nieuwe geïntegreerde zorgraden in dit opzicht zullen zijn, of hoe goed de huisartsen vertegenwoordigd zullen zijn."

https://www.bmj.com/content/378/bmj.o1781

 

MEEST GEREAGEERD
MEEST GELEZEN

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé referentie van de medische maandbladen

Tempo Medical bestaat al 35 jaar en is meer dan ooit de referentie als medisch maandmagazine in België, de bron bij uitstek voor wetenschappelijk diepgaande en nauwkeurige informatie met zoveel mogelijk bijdragen van Belgische specialisten en opinion leaders.
Tempo Today en wekelijkse best-of Tempo Weekend

De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers. In real time op smartphone, tablet en pc om niets te moeten missen van de actualiteit.
Congressen alsof u er zelf bij was?

Dé site bij uitstek voor de beste momenten van Belgische en internationale medische congressen. U hoeft maar aan te klikken om te kunnen kijken naar exclusieve interviews met sprekers en nieuws over de meest interessante sessies.
Het tijdschrift ontworpen door Belgische experts voor Belgische experts

Up-to-date informatie en baanbrekend nieuws, Tempo Focus geeft u een gedetailleerd overzicht van de laatste nieuwigheden in de grote domeinen van de geneeskunde.
Powered by
MEDISQUARE NV

Adres: G. Demeylaan, 57 - 1160 Oudergem
Tel: +32 (0)2 352 07 80
Mail: info@vivactisbenelux.com
Btw: BE0889282241
WIE ZIJN WE?

Uitgevers- en communicatiebedrijf sedert 1982
Gespecialiseerd in de medische en farmaceutische sector
chevron-downarrow-up