De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De Harvard TH Chan School of Public Health het MIT hebben een studie uitgevoerd waarin ze een verontrustende correlatie hebben vastgesteld tussen te veel rood of bewerkt vlees eten en een hoger risico op dementie. Dus nog een extra negatief effect naast de vele andere effecten van rood en bewerkt vlees op de gezondheid zoals hart- en vaataandoeningen, type 2-diabetes en colorectale kanker.
Bij follow-up van meer dan 130 000 mensen gedurende bijna 50 jaar hebben de vorsers vastgesteld dat mensen die meer dan een kwart van een dagelijkse portie rood of bewerkt vlees, dus ongeveer twee sneden hesp of een hotdog, aten, 13% meer risico op dementie liepen. De mechanismen die ten grondslag liggen aan die correlatie, worden nog onderzocht. Mogelijk spelen de intestinale microbiota en bestanddelen zoals trimethylamineoxide mee via meer aggregatie van de eiwitten die de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Andere verklaringen zijn de verzadigde vetten en het zout in dat vlees.
Om het risico te verkleinen, raden de experts aan de consumptie van rood vlees te verlagen tot 300 g per week conform de richtlijnen van het Wereldfonds voor Kankeronderzoek. Bijna 28% van de volwassenen eet meer dan 500 g rood vlees per week, de limiet die het Plan national Nutrition Santé in Frankrijk aanraadt.
Hier klikken om er meer over te vernemen.