De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een studie verschenen in PLOS One leert dat er een verband bestaat tussen videoconferentiemoeheid en ontevredenheid over het gezichtsuiterlijk. Mensen die regelmatig deelnamen aan videoconferenties op Zoom, Google Meet of Microsoft Teams, klaagden meer van moeheid als ze op het scherm voortdurend werden geconfronteerd met hun eigen gezicht.
De vorsers hebben 2448 werknemers ondervraagd over hun beleving tijdens videoconferenties. De deelnemers die ontevreden waren over hun gezichtsuiterlijk, klaagden meer van moeheid, wat negatieve invloed had op hun welzijn en productiviteit. Dat was nog meer uitgesproken bij langdurig gebruik van frontale camera’s, waardoor de gebruikers zichzelf de hele tijd zagen. Daardoor nam de kritische zelfperceptie nog toe.
Veel deelnemers bleken strategieën aan de dag te leggen om die gêne af te zwakken, zoals:
De studie leert dat sociale druk en onlinemanipulatie van het zelfbeeld stresserend zijn en de geestelijke moeheid verergeren. Er wordt alsmaar vaker gebruik gemaakt van digitale filters en fotoshoppen om de psychische impact van lange videoconferenties af te zwakken. Dat wijst erop dat videoconferentiemoeheid niet enkel toe te schrijven is aan de duur van de vergadering, maar ook aan de constante confrontatie met het eigen gezicht. Dat kan dus invloed hebben op het welzijn en de jobtevredenheid.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.