De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Volgens een Zweedse studie kan regelmatig vis eten progressie van multipele sclerose (MS) vertragen.
De vorsers hebben de gegevens doorgenomen van 2719 MS-patiënten gedurende 15 jaar. Ze hebben een tragere ziekteprogressie waargenomen bij de patiënten die het meeste vis aten op het ogenblik dat de diagnose werd gesteld. Het risico op verergering van de handicap was ook lager bij de patiënten die meer vis waren gaan eten na het stellen van de diagnose.
De consumptie van vis correleerde met een lager risico op bewezen verslechtering van de gezondheidstoestand en evolutie naar een verder gevorderd ziektestadium. Dat heilzame effect is blijkbaar niet enkel toe te schrijven aan de omega 3-vetzuren, waarvan klassiek wordt aangenomen dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Vis bevat nog andere voedingsstoffen zoals taurine en verschillende bioactieve bestanddelen, die ook zouden kunnen meespelen.
Zelfs na correctie voor factoren zoals de body mass index, het rookgedrag, de alcoholconsumptie, lichaamsbeweging en blootstelling aan de zon had visconsumptie significante heilzame effecten. De vorsers erkennen dat uit hun studie niet kan worden afgeleid dat het gaat om een oorzakelijk verband, maar hun bevindingen wijzen er toch op dat de voeding een rol zou kunnen spelen bij MS.
Hier klikken om er meer over te vernemen.