De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Fructose is een suiker, die veel voorkomt in sterk bewerkte voedingsmiddelen. Consumptie van te veel fructose werkt type 2-diabetes en leververvetting in de hand. Volgens een studie van professor Fernando Forato-Anhê van de Université Laval spelen de darmen daarin mee.
In dierexperimenteel onderzoek bij muizen hebben de vorsers aangetoond dat fructose de glucosedetectoren in de darmen wijzigt, wat uitmondt in een sterkere suikerabsorptie en glucose-intolerantie. Al na drie dagen vertoonden de muizen die veel fructose kregen, een hogere intestinale glucoseabsorptie. Na vier weken vertoonden ze glucose-intolerantie en na zeven weken leververvetting.
Het Glp2-hormoon blijkt daarbij een sleutelfactor te zijn. Overproductie van Glp2 in respons op fructose stimuleert de glucoseabsorptie in de darmen en verergert zo het metabole risico. De vorsers hebben die nefaste effecten bij muizen kunnen verhinderen door de Glp2-receptor te blokkeren. Bij de mens zal dat echter zeker veel complexer zijn aangezien Glp2 de darmbarrière beschermt.
De bevindingen van die studie zouden ook kunnen helpen bij het diagnosticeren van ziektes. “We hebben vastgesteld dat de glucoseabsorptie in de darmen stijgt voor er glucose-intolerantie optreedt. Dat zou dus een vroege biomarker kunnen zijn om mensen op te sporen die dreigen diabetes te krijgen. Bij die mensen zou je dan gepaste preventieve maatregelen kunnen starten”, heeft prof. Forato-Anhê verklaard. “Je kan de intestinale glucoseabsorptie al meten bij de mens. Je hoeft de test alleen maar in een andere context uit te voeren.”
Hier klikken om er meer over te vernemen.