De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Onlangs is een nieuwe studie gepubliceerd over de invloed van een vegetarisch dieet op de gezondheid. Uit een analyse van epidemiologische studies blijkt dat een vegetarisch dieet correleert met een lager risico op type 2-diabetes en met een lager risico op ischemisch hartlijden en bepaalde kankers, maar de bewijskracht voor dat laatste is zwakker. Anderzijds verhoogt een vegetarisch dieet het risico op botfracturen en hypospadie.
Vegetariërs hebben vaak te weinig ijzer, jodum, vitamine B12 en vitamine D. Veganisten hebben voorts ook vaak te weinig vitamine B2 en zink. Om die tekorten te corrigeren, raadt het ANSES, dat het rapport heeft gepubliceerd, aan de voeding aan te passen en aan te vullen met specifieke bronnen van omega 3-vetzuren, vitamine D en vitamine B12.
De voeding van vegetariërs en veganisten verbeteren blijft een grote uitdaging en soms heb je daar voedingssupplementen voor nodig. Het ANSES onderstreept dat het ook belangrijk is blootstelling aan contaminanten in de voeding te mijden, maar dat geldt voor elk type voeding.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.