De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een groep van de University of New Mexico heeft een mechanisme ontdekt dat kan verklaren waarom sommige mensen ernstige bijwerkingen krijgen na injectie van gadolinium, een contraststof die bij MRI wordt gebruikt.
Gadolinium, een zeldzaam en toxisch metaal, wordt gewoonlijk gebonden aan andere moleculen en wordt zo uit het lichaam verwijderd. Er zijn echter persisterende partikels teruggevonden in de nieren, de hersenen en het bloed bij een aantal patiënten, ook bij patiënten die maar één keer gadolinium hadden gekregen.
In laboratoriumexperimenten hebben de vorsers aangetoond dat oxaalzuur nanopartikels van gadolinium kan vormen in menselijke weefsels. Oxaalzuur zit in veel voedingsmiddelen zoals spinazie, chocolade en rabarber. Oxaalzuur blijkt kleine hoeveelheden gadolinium uit de contraststof vrij te maken en vormt er nanopartikels mee, die dan in de cellen van allerhande organen dringen en ontstekingsverschijnselen veroorzaken, die kunnen leiden tot ernstige aandoeningen zoals nefrogene systemische fibrose.
Hier klikken om er meer over te vernemen.