De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Een voorwerp manipuleren lijkt eenvoudig, maar die dagelijkse handeling vergt een complexe coördinatie binnen de hersenen, die al van jongs af aan wordt verworven. Philippe Lefèvre en Jean-Louis Thonnard, vorsers van de UCLouvain, hebben onlangs in de Journal of Neuroscience de resultaten gepubliceerd van 21 jaar pionierswerk in samenwerking met het Europees Ruimteagentschap aan boord van het ISS (internationaal ruimtestation).
Dankzij experimenten bij 11 astronauten onder wie Thomas Pesquet hebben de wetenschappers ontdekt dat astronauten, die in de ruimte gewichtloos zijn, stelselmatig onverwachte afwijkingen van het traject vertonen bij het manipuleren van voorwerpen met de ogen toe. Dat fenomeen, “omgekeerde slinger” genoemd, wijst erop dat de hersenen de zwaartekracht gebruiken als cruciaal referentiepunt om de bewegingen van de ogen en de handen op aarde te coördineren.
Die onderzoeken openen belangrijke therapeutische perspectieven, met name voor patiënten met een cerebrovasculair trauma. Een beter inzicht in de wijze waarop de hersenen opnieuw leren de motorische bewegingen te coördineren, zou een omwenteling kunnen teweegbrengen bij de revalidatie na een CVA. Philippe Lefèvre: “De revalidatie na een CVA impliceert cerebrale mechanismen die te maken hebben met het verwerven van behendigheid. De onderzoeken van de UCLouvain zouden ons op het spoor kunnen zetten van effectievere behandelingen. Bovendien dragen ze bij tot de ontwikkeling van geavanceerde orthopedische prothesen die de autonomie van de patiënten bij dagelijkse handelingen zoals een kop koffie schenken zouden kunnen herstellen.”
Die onderzoeken bereiden de astronauten ook voor op latere missies naar Mars, waar controle van de manipulatie van voorwerpen levensbelangrijk zal zijn.
Persmededeling.