De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Vorsers van de Universiteit van Tohoku in Japan hebben in Nature Metabolism een studie gepubliceerd volgens dewelke het seizoen waarin je bent verwekt, invloed zou hebben op het vermogen om het vetweefsel te regelen op volwassen leeftijd. Bij analyse van de effecten van de prenatale omgevingsomstandigheden hebben de vorsers vastgesteld dat die de aanleg tot obesitas zouden kunnen beïnvloeden.
De studie is uitgevoerd bij 356 gezonde volwassen Japanse mannen, bij wie ze de lichaamsmassa en de activiteit van het witte en het bruine vetweefsel hebben gemeten. Wit vetweefsel slaat energie op. Bruin vetweefsel is metabool actiever en speelt een sleutelrol bij de thermogenese en de regeling van het energie-evenwicht. De proefpersonen werden in groepen ingedeeld naargelang van de activiteit van het bruine vetweefsel, een erkende marker van metabole gezondheid.
Het bruine vetweefsel was significant actiever bij de proefpersonen die tijdens de wintermaanden waren verwekt, dan bij de proefpersonen die in de zomer waren verwekt.
Die observatie zou erop kunnen wijzen dat de temperatuur waaraan de foetus in het begin van de zwangerschap wordt blootgesteld, langdurige invloed zou kunnen hebben op het vetmetabolisme. Het effect was inderdaad nog groter bij de proefpersonen die in de koudste streken van Japan waren geboren. Dat treedt de hypothese van prenatale klimaatinvloeden bij.
Verder onderzoek bij andere populaties en in andere geografische streken is nodig om die bevindingen te valideren en te veralgemenen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.