De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Aspirine in lage dosering wordt vaak voorgeschreven bij de secundaire preventie van cardiovasculaire accidenten. Wat doe je daarmee als een patiënt wordt geopereerd wegens een chronisch subduraal hematoom?
Moet je aspirine tijdens de perioperatieve periode onderbreken om het risico op recidiefbloeding te verkleinen? De SECA-studie is een gerandomiseerde klinische studie uitgevoerd in zes centra voor neurochirurgie in Zwitserland. Die studie heeft waardevolle informatie voor de praktijk opgeleverd.
De studie is uitgevoerd bij 155 patiënten van gemiddeld 78 jaar die al aspirine innamen voor het optreden van het hematoom. In die groep bleek een onderbreking van de behandeling geen significant voordeel te bieden. Het aantal recidiefbloedingen waarvoor een nieuwe interventie vereist was binnen zes maanden, bedroeg 13,9% in de groep die verder aspirine had ingenomen, en 9,5% in de placebogroep. Het verschil was niet statistisch significant. Er was evenmin een groot verschil in de incidentie van cardiovasculaire accidenten, trombo-embolie, andere bloedingen en de totale sterfte tussen de twee groepen.
Perioperatief wordt aspirine systematisch onderbroken uit angst voor bloedingen. Deze studie stelt dat dus ter discussie. Bij veelal oudere patiënten, die vaak meerdere ziektes vertonen, zouden echter ernstige cardiovasculaire en trombo-embolische complicaties kunnen optreden na onderbreking van de plaatjesremmer. Voortzetting van aspirine blijkt het risico op recidief van een chronisch subduraal hematoom niet significant te verhogen, terwijl de cardiovasculaire bescherming dan gehandhaafd blijft.
Hier klikken om er meer over te vernemen.