De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Kan een eenvoudige jaarlijkse screening door de huisarts de mentale gezondheid van adolescenten verbeteren? In een studie is vastgesteld dat jaarlijkse screening op depressie van alle jongeren van 12 tot 22 jaar niet alleen klinisch heilzaam was, maar ook rendabel in termen van kosten-batenverhouding.
De studie leert dat 75% van de geestesstoornissen bij volwassenen begint tijdens de kinderjaren of de adolescentie en dat die vaak niet meteen worden behandeld. Dat draagt bij tot een verergering van de symptomen, het optreden van comorbiditeit (angst, eetgedragsstoornissen, middelengebruik, hart- en vaataandoeningen) en een hoger risico op zelfdoding, de op een na belangrijkste doodsoorzaak bij adolescenten.
Bij toepassing van meerdere screeningscenario’s in een hypothetische cohorte van 1000 jongeren hebben de vorsers de kosten en het effect op het aantal dagen zonder depressie vergeleken. Jaarlijkse screening is de effectiefste strategie gebleken: bijna 44 000 dagen meer zonder depressie tegen extra kosten die op gezondheidseconomisch vlak als aanvaardbaar worden beschouwd (circa 84 dollar per gewonnen dag zonder depressie).
De grote wetenschappelijke verenigingen voor kindergeneeskunde maken zich zeer veel zorgen over de geestelijke gezondheid van jongeren en beschouwen dat als een echte nationale urgentie. Systematische screening van adolescenten op depressie tijdens een routineconsultatie zou weleens een belangrijke pijler kunnen worden in de moderne geneeskunde.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.