De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Het risico op hartfalen stijgt bij obesitas. Obesitas wordt gewoonlijk beoordeeld naar de body mass index, maar die blijkt het risico niet zo goed te voorspellen. Volgens een nieuwe Zweedse studie heeft de verhouding tussen de middelomtrek en de lichaamslengte een betere voorspellende waarde.
Vorsers van het Malmö-preventieproject hebben 1792 volwassenen van 45-73 jaar gevolgd gedurende een mediaan van 12,6 jaar. Tijdens die periode hebben 132 deelnemers hartfalen ontwikkeld. Hoe hoger de verhouding tussen de middelomtrek en de lichaamslengte (WtHR), des te hoger was het risico op hartfalen, ongeacht de andere risicofactoren. Bij elke stijging van de WtHR met één standaarddeviatie steeg het risico met 34%. Het risico was nagenoeg driemaal hoger bij de deelnemers in het hoogste kwartiel (mediane WtHR 0,65) dan bij de deelnemers in de drie andere kwartielen.
De BMI wordt beïnvloed door het geslacht, de etnische origine en de spiermassa. De WtHR daarentegen is een betere graadmeter van abdominale adipositas, en het is die laatste die schadelijk is voor het hart.
Volgens die studie kan je door meting van de WtHR beter voorspellen welke mensen risico lopen. Bij die mensen zou je dan gerichte maatregelen tegen obesitas moeten nemen.
Hier klikken om er meer over te vernemen.