De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Ondervoeding als gevolg van een ziekte is zeer frequent, maar vaak wordt die diagnose niet gesteld en wordt het probleem onderschat. Ondervoeding als gevolg van een ziekte komt voor bij een derde van de bejaarden. 25% van de patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen, loopt risico op ondervoeding. De situatie is bijzonder verontrustend bij kankerpatiënten. Bijna 70% van de kankerpatiënten is ondervoed en 20% van de kankerpatiënten sterft niet direct aan de kanker, maar aan ondervoeding. Het mag dan ook verbazing wekken dat zo weinig wordt gescreend op ondervoeding.
Ondervoeding betreft niet alleen patiënten die vermagerd zijn, maar komt ook voor bij patiënten met een normaal gewicht of obesitas bij wie de spiermassa is verminderd (sarcopenische obesitas). Ondervoeding heeft negatieve invloed op de heling, de immuniteit en de duur van het ziekenhuisverblijf. Professor André Van Gossum (Hôpital Universitaire de Bruxelles en Jules Bordet Instituut) pleit voor een vroege screening, vooral bij geriatrische patiënten, kankerpatiënten en patiënten met een cardiorespiratoire aandoening.
Voedingstherapie is een van de doeltreffendste en rendabelste behandelingen in de ziekenhuisgeneeskunde. Starten van een voedingstherapie zodra de diagnose wordt gesteld, kan het herstel, de levenskwaliteit en de autonomie van de patiënten significant verbeteren. We zien dan ook een evolutie inzake medische voeding om tegemoet te komen aan de stijgende verwachtingen qua diversiteit, smaak en duurzaamheid.
Voedingstherapie met vegetarische voedingssupplementen
Orale voedingssupplementen en enterale voeding bestaan klassiek uit eiwitten afkomstig van melk, maar er bestaan nu ook vegetarische alternatieven. Nutricia heeft een nieuw gamma van vegetarische orale voedingssupplementen en oplossingen voor enterale voeding ontwikkeld op basis van eiwitten van erwten en soja. Meer dan 35 klinische studies hebben aangetoond dat die het lichaamsgewicht, de spiermassa en de spierkracht bij patiënten die risico lopen op ondervoeding, even goed vrijwaren als producten op basis van dierlijke eiwitten.
In maart 2025 heeft Nutricia ook een volledig vegetarische oplossing voor enterale voeding gelanceerd, een première op de Europese markt.
Die producten bieden de patiënten een alternatief, dat tegemoetkomt aan hun medische noden en hun persoonlijke overtuigingen of voorkeuren respecteert.
Hier klikken om er meer over te vernemen.