De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
Wat doe je na anesthesie bij een patiënt die geen pijn voelt? Een complexe vraag waarmee een Britse groep werd geconfronteerd toen ze een man moesten behandelen die van bij de geboorte ongevoelig was voor pijn. Dat is een uiterst zeldzame neurologische aandoening waarbij de perceptie van pijnprikkels spaak loopt en die wordt veroorzaakt door een genetische afwijking met aantasting van de zenuwvezels die de pijn geleiden, en waarbij ook het autonome zenuwstelsel, dat de hartfrequentie, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur regelt, kan verstoord zijn.
De patiënt moest een mini-invasieve operatie van een long ondergaan om verdachte noduli te verwijderen. Hij voelde geen pijn, maar bij eerdere ziekenhuisopnames had hij uitgesproken fysiologische reacties op de operatieve stress ontwikkeld: koorts, snellere hartslag, hogere bloeddruk. De artsen hebben daarom toch een standaardpijnstilling na de operatie gegeven met opioïden intraveneus en daarna orale pijnstillers. Met die behandeling zijn de vitale parameters stabiel gebleven ondanks enkele bijwerkingen.
Hier sta je dus voor een paradox: het is niet omdat de patiënt geen pijn voelt, dat zijn lichaam niet op de chirurgie reageert. De chirurgische stress kan het autonome zenuwstelsel activeren, ook als de patiënt zich niet bewust is van pijn. Bij het doornemen van de wetenschappelijke literatuur hebben de vorsers vastgesteld dat de reacties op chirurgie sterk kunnen verschillen van patiënt tot patiënt. Sommige mensen die ongevoelig zijn voor pijn, kunnen na de operatie zelfs wat pijn voelen of overgevoelig zijn voor aanraken als ze onvoldoende pijnstilling krijgen.
Zelfs als er geen pijnperceptie is, is een algemene anesthesie noodzakelijk om het comfort bij de operatie te verzekeren en om onwillekeurige reacties van het lichaam te voorkomen. Na de interventie moet je de patiënt goed volgen en de behandeling van de pijn dienovereenkomstig aanpassen.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.