De dagelijkse medische actualiteit voor Belgische artsen en apothekers.
De zuurbelasting van de voeding correleert met chronische ontsteking, overgewicht en metabole afwijkingen. Volgens een gerandomiseerde cross-overstudie verlaagt een veganistische voeding, die weinig vetten bevat, de zuurbelasting van de voeding significant.
De studie heeft bij 62 volwassenen met overgewicht de effecten van een mediterrane voeding en een veganistische voeding geëvalueerd gedurende telkens 16 weken met een tussenpoos van 4 weken.
De zuurbelasting van de voeding werd geraamd met twee gevalideerde scores: de PRAL (Potential Renal Acid Load) en de NEAP (Net Endogenous Acid Production). Die scores zijn hoger bij het eten van dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en kaas en weerspiegelen een hogere zuurproductie in het lichaam als gevolg van een laaggradige ontsteking en een metabole ontregeling.
De PRAL en de NEAP daalden significant met de veganistische voeding, maar niet met de mediterrane voeding. Die daling van de zuurbelasting correleerde met een gemiddelde vermagering van 6 kg, ongeacht de totale calorie-inname. Bij de proefpersonen die een mediterrane voeding kregen, is geen significante gewichtsverandering vastgesteld.
Die gegevens treden het nut van een veganistische voeding in de metabole preventie bij. Het alkaliniserende effect van voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong en met name groene groenten, peulgewassen, bessen, fruit en volkorenproducten zou de lichaamssamenstelling en de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren en zou ook gunstige invloed kunnen hebben op de intestinale microbiota.
Referentie: hier klikken om er meer over te vernemen.